Bij het aanschaffen van een springkussen wordt vaak gekeken naar een ontwerp, de vrolijke kleuren en natuurlijk de prijs. Maar minstens zo belangrijk is de veiligheid, kunnen de kinderen met een onbezorgd gevoel springen en spelen? veiligheid springkussens & Jump Factory.
Er zijn diverse producenten van springkussens en opblaasbare speelstructuren, zowel nationaal als internationaal. Maar pas op, niet alle aanbieders produceren volgens dezelfde eisen, waardoor goedkoop uiteindelijk duurkoop kan worden.
Veiligheid springkussens, waar moet je op letten?
Alle opblaasbare speelstructuren en springkussens moeten aan veiligheidseisen voldoen, voordat deze in gebruik mogen worden genomen. De Europese norm NEN-EN14960 is van toepassing op alle opblaasbare speeltoestellen, waarvan de primaire activiteiten springen en glijden zijn.
De luchtkussens en opblaasbare speelstructuren die Jump Factory aanbiedt, voldoen aan deze norm. Vanaf de ontwerpfase tot aan de levering goed wordt er goed naar gekeken of alles aan deze veiligheidseisen voldoet.
Ieder springkussen of opblaasbaar speeltoestel dat wij verkopen, dient door een externe keuringsinstantie gekeurd te zijn volgens de NEN-EN14960.
Maar wat houdt deze norm nou precies in? Enkele belangrijke aspecten:
- Het materiaal waarvan het springkussen gemaakt is, niet alleen het zeildoek zelf, maar ook de ritsen, netten, touwen etc. moet ook voldoen aan alle eisen.
- Het opblaasbare speeltoestel moet voorzien zijn van verankeringspunten, waardoor het springkussen of de attractie stevig kan worden bevestigd aan de grond.
- Het aantal ankerpunten is afhankelijk van de grootte en de vorm van de attractie.
- De maximale vrije valhoogte is 60 centimeter van de grond. Het moet dus niet mogelijk zijn om ergens op te klimmen waar men vanaf op de grond kan vallen, dat hoger is dan 60 centimeter.
- Er mag geen beknellingsgevaar zijn voor hoofd, nek, handen of andere ledematen. Hier wordt onder andere tijdens de keuring op gecontroleerd.
Verschillende soorten keuring
Veiligheid springkussens. Er wordt onderscheid gemaakt in stukskeuring en typekeuring.
Bij stukskeuring wordt de keuring uitgevoegd op unieke speeltoestellen, die maar eenmalig geproduceerd zijn. Dit is bij Jump Factory voornamelijk van toepassing als er iets op maat wordt geproduceerd, zoals bijvoorbeeld een luchtkussen voor een indoor speeltuin.
Wanneer een serie identieke springkussens of speeltoestellen wordt geproduceerd, wordt er vaak gekozen voor een typekeuring. Na een eenmalige typekeuring, hoeven identieke speeltoestellen niet nogmaals apart worden gekeurd, mits deze op dezelfde wijze worden geproduceerd.
Hoe herken je een veilig springkussen?
Wil je zeker weten dat het springkussen of speeltoestel dat jij hebt gekocht veilig is? Hieronder een aantal belangrijke zaken, waarmee je kunt controleren of jij een opblaasbaar speelstructuur hebt gekocht dat aan de NEN-EN14960 voldoet.
- Na het keuren van een opblaasbaar speeltoestel, ontvangt de producent een keuringscertificaat. Bij het kopen van een springkussen of opblaasbare attractie, zowel nieuw als gebruikt, wordt (een kopie van) het keuringscertificaat meegeleverd.
- Bij de aankoop van een springkussen wordt een gebruikershandleiding meegeleverd. Hierin staan onder andere de veiligheidsvoorschriften vermeld en andere belangrijke punten waarbij men bij de opbouw, tijdens het gebruik en bij de afbouw rekening mee dient te houden.
Een aantal punten hiervan komen later aan bod. - Ook ontvangt de koper een logboek. Alle reparaties, onderhoud, incidenten en ongevallen dienen in het logboek te worden vermeld. Minimaal eens per twaalf maanden moet het springkussen gecontroleerd worden, dit moet ook in het logboek worden bijgehouden.
- Op het springkussen of de opblaasstructuur zelf is een label bevestigd. Hierop staat onder andere de naam van de keuringsinstantie, naam van de producent en het model / type nummer.
- Ook staat hierop aangegeven wat het maximale aantal gebruikers is, wat de maximale lengte van de gebruikers is en welke blower geschikt is om het speeltoestel mee op te blazen.
Alle velden van het label dienen te overeen te komen met het keuringscertificaat.
Hoe gebruik je een springkussen of speelstructuur veilig?
Veiligheid springkussens. Dit staat duidelijk omschreven in de gebruikershandleiding, die je ontvangt bij aanschaf van een opblaasbaar speeltoestel. Enkele voorbeelden die hierin worden vermeld zijn:
- Permanent toezicht is vereist!
- De structuur moet goed worden verankert, u moet alle aanwezige ankeringspunten gebruiken.
- De maximale windsnelheid voor gebruik is windkracht 5 op de schaal van Beaufort.
- Zorg dat de opblaasstructuur altijd op een voldoende valdempende ondergrond staat (bij voorkeur gras). Als dit niet het geval is moeten er valdempende matten bij iedere in- en uitgang worden gelegd. Deze moeten tot minimaal 1,2 meter buiten het kussen liggen.
Alle begeleiders en toezichthouders moeten de gebruikershandleiding lezen en de veiligheidsvoorschriften naleven. Zorg dus dat je deze handleiding altijd binnen handbereik hebt.
Hoe houdt je een speeltoestel veilig?
Bij aanschaf van een luchtkussen of opblaasbaar speeltoestel, ontvang je een certificaat van goedkeuring, een gebruikershandleiding en een logboek.
Bewaar deze goed, deze dienen ook altijd voor handen te zijn. De NVWA (Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit) is de controlerende instantie, die namens de Nederlandse overheid controleert op aanwezigheid van certificaten en het correct gebruik van het opblaasbare speeltoestel.
Minimaal eens in de 12 maanden moet er een complete grondige inspectie worden uitgevoerd door een volwassen persoon die regelmatig met opblaasstructuren werkt. Deze inspectie wordt vastgelegd in het logboek. Eventuele bevindingen, reparaties en andere bijzonderheden worden in dit logboek vermeld.
Verplichte documenten voor verhuurder
Als je de springkussens of opblaasbare speeltoestellen verhuurd, dien je aan de huurder de volgende documenten te leveren:
- Gebruikersinstructie
- Een in te vullen blad, waarop er door de huurder aantekeningen kunnen worden gemaakt over geconstateerde gebreken en/of ongevallen.
- Kopie van het keuringscertificaat
Uiteraard moet het typenummer dat het op certificaat staat overeen komen met daarop het typenummer op het label van de opblaasstructuur.
Vragen? Neem daarom contact op met Jump Factory, wij staan u graag te woord.