Veilig spelen op een springkussen
Veilig spelen op een springkussen, luchtkussen of een springkasteel (ofwel opblaasbare speeltoestellen). Kinderen zijn er gek op en spelen er graag urenlang mee. Naast het feit dat de kinderen er gek op zijn, dragen ze ook bij om motorische en sociale vaardigheden te ontwikkelen. Maar ook hun cognitieve vaardigheden worden op een springkussen ontwikkeld – ze verleggen hun grenzen en leren de risico’s in te schatten. Waar risico’s zijn, zijn soms ook ongelukken. Jaarlijks vinden er gemiddeld ruim 2.200 bezoeken (kinderen in de leeftijd van 5 t/m 14 jaar) aan de spoedeisende hulp plaats (VeiligheidNL, 2021). In de helft van deze gevallen was er zelfs sprake van ernstig letsel.
De meest voorkomende ongelukken op een springkussen betreffen:
- Een botsing tussen twee kinderen
- Teveel kinderen spelen op het springkussen
- Het onderlinge leeftijdsverschil tussen de kinderen op het springkussen is (te) groot
- Kinderen vallen in of uit het springkussen
Maar hoe houd je spelen op een springkussen veilig en dús leuk?
De meest bekende regel is misschien wel dat je altijd je schoenen uit moet trekken. Maar er zijn er natuurlijk meer. In samenwerking met leveranciers, verhuurders en veiligheidsinstanties is er een duidelijk overzicht aan regels opgesteld.
Veilig spelen op een springkussen, dan:
- let ik op dat er altijd toezicht wordt gehouden.
- hou ik het maximale aantal kinderen in de gaten.
- let ik er op dat grote en kleine kinderen elkaar afwisselen.
- let ik op dat ze niet op de zijwanden klimmen.
- spreek ik kinderen aan als ze op het afstapje spelen.
- corrigeer ik kinderen die duiken of te wild spelen.
- let ik erop dat ze niet eten of drinken.
- kijk ik of iedereen z’n schoenen uitdoet.
- verbied ik scherpe voorwerpen.
Veilig en vrij spelen
Veilig spelen op een springkussen betekent ook kinderen de ruimte te geven om vrij te kunnen spelen. Hierbij bied je hen de ruimte om motorische, sociale en cognitieve vaardigheden te ontwikkelen. Zorg dat er altijd toezicht aanwezig is en treed alleen op wanneer dit nodig is. Vanuit de rol van een toezichthouder (volwassenen) is het eenvoudiger om kinderen aan te spreken op hun gedrag. Zorg ervoor dat je als toezichthouder altijd herkenbaar (hesje) bent en blijf vlakbij het springkussen. En help elkaar eens – toezichthouden is veel leuker als je het samen doet.
En als je dan toch kinderen aan moet spreken op hun gedrag, waar moet je dan op letten? Ook hiervan vind je een duidelijk overzicht op de website van VeiligheidNL. Voor het gemak hebben we deze even voor je onder elkaar gezet:
- Goed gedrag belonen: zeg tegen kinderen die het goed doen, dát ze het goed doen! Bijvoorbeeld wanneer oudere kinderen niet op het luchtkussen gaan als er jongere kinderen op spelen.
- Keur het ongewenste gedrag altijd, duidelijk af. Benoem hierbij zoveel mogelijk het gewenste gedrag “Schoenen uit” in plaats van “Niet met schoenen springen”.
- Het is belangrijk dat kinderen de consequenties merken als ze zich niet goed gedragen: als een kind wild blijft springen na de vraag om hiermee te stoppen, dan moet het even van het luchtkussen af (time-out).
- Oudere kinderen kun je aanspreken op hun verantwoordelijkheid (bijvoorbeeld “Houd rekening met kleinere en jongere kinderen”).
- Verwijs naar de speelregels. Dat is makkelijk als ze in de omgeving te zien zijn, bijvoorbeeld op een poster of stoepbord.
- Als kinderen van verschillende leeftijden op het luchtkussen willen en het op hun beurt wachten lastig is, stel dan een extra regel op. Bijvoorbeeld “Iedereen springt 2 minuten, dan is een andere groep aan de beurt”.
Veilig spelen op een springkussen – in beeld en geluid
Wijziging WAS – Opblaasbare speeltoestellen
Voor de veiligheid van de gebruikers zijn in het Warenwetbesluit Attractie- en Speeltoestellen (WAS) regels opgesteld. Om te zorgen dat in heel Nederland het veilig gebruik van deze (opblaasbare)speeltoestellen de norm is, wordt de huidige WAS per 1 januari 2022 aangepast. De wijzigingen:
- Verhuurder of exploitant is verantwoordelijk voor veilige plaatsing van het speeltoestel.
- Verhuurder is verplicht om valdempend materiaal mee te leveren als de ondergrond dit noodzakelijk maakt.
- De verhuurder moet huurders instrueren over veilig gebruik.
- De verhuurder of exploitant is verplicht om veiligheidsinstructies en waarschuwingen te plaatsen op of bij het speeltoestel.
- Exploitant of huurder is verplicht om te zorgen voor gebruikstoezicht bij opblaasbare speeltoestellen.
- Exploitant of huurder moet ieder ernstig ongeval dat plaatsvindt met een opblaasbaar speeltoestel melden bij de NVWA. Huurders moeten hiervan ook melding doen bij de verhuurder.
- Opblaasbare speeltoestellen moeten periodiek gekeurd worden.
- Op bepaalde opblaasbare speeltoestellen moet een uniek nummer aangebracht worden bij de eerste of eerstvolgende keuring.
Veiligheidsinstructies
Verhuurders en exploitanten zijn straks verplicht om veiligheidsinstructies mee te geven aan de huurders. Maar hoe zorg je ervoor dat hierbij iedereen dezelfde richtlijnen gebruikt en dat dit op een effectieve manier gebeurd? Maak een veiligheidsgesprek met je (potentiële) huurder. Hoewel huurders veiligheid en het plezier belangrijk vinden, staan ze niet altijd te springen om deze te handhaven. Neem de tijd en maak er een persoonlijk gesprek van. Benoem de stappen voor een veilige plaatsing van het speeltoestel en benoem de belangrijkste speelregels om te handhaven. Het veilig spelen op een springkussen of een andere opblaasbaar speeltoestel staat hierbij voorop. Er zijn natuurlijk enkele handvaten die we je graag meegeven.
- Instructievideo ‘Een luchtkussen dat staat als een huis’ (over plaatsing en verankering)
- Instructiekaart (over plaatsing & verankering, veiligheidsregels en weersomstandigheden)
- Animatievideo ‘Hou het leuk. Hou het veilig.’ (over leuk en veilig spelen)
- Poster/stoepbord (met speelregels om bij het speeltoestel te plaatsen)
Veilige plaatsing van een speeltoestel
Als verhuurder of exploitant bent je daarnaast verantwoordelijk voor de veilige plaatsing van een speeltoestel. Exploitanten plaatsen hierbij hun speeltoestellen/attracties veelal zelf. In het geval van verhuurder zijn het vaak de huurders die zelf het speeltoestel plaatsen. Het plaatsen van een speeltoestel klinkt eenvoudig. In de praktijk komt er echter veel meer bij kijken dan veel mensen denken. Om je hier bij te helpen en je inzicht te geven in welke stappen belangrijk zijn, is er een voorlichtingsvideo en een instructiekaart ontwikkeld. Deze zijn zowel voor de verhuurders/exploitanten als voor de verhuurders om mee te geven of te laten zien.
Daarnaast gelden er nog allemaal zogenoemde speelregels. Hiermee houd je het voor de kinderen zowel leuk als veilig. VeiligheidNL heeft daarom een aantal tools ontwikkeld om ouders en kinderen over deze speelregels in te lichten. Check deze tools hier
Heb je vragen over de wijzigingen? Neem gerust contact met ons op. Ons team helpt je graag verder!