Wijzigingen WAS 2021

Wijzigingen WAS 2021, het Warenwetbesluit Attractie- en Speeltoestellen.

Wijzigingen WAS 2021 – De veiligheid van speeltoestellen, waaronder onze springkussens, is geregeld in het warenwetbesluit van Attractie- en Speeltoestellen (WAS). Dit Warenwetbesluit heeft betrekking op meerdere onderdelen zoals op het ontwerp- en fabricageproces en de keuring voor de ingebruikname. Hierbij dient een Nederlandstalige gebruiksaanwijzing met aanwijzingen, veiligheidsinstructies, waarschuwingen en andere relevantie informatie voorhanden te zijn. Hierbij hoort ook het bijhouden van een logboek of een actueel dossier en het verrichten van onderhoudswerkzaamheden. Dit heb je allemaal nodig voor veilige luchtkussens.

Maar wat is nou precies de definitie van een speeltoestel in het Warenwetbesluit Attractie- en Speeltoestellen?
Een inrichting die bestemd is voor vermaak of ontspanning, waarbij uitsluitend van de zwaartekracht of de fysieke kracht van de mens gebruik wordt gemaakt. Daarnaast is er een reikwijdtenotitie die duidelijk maakt wanneer de bepalingen van toepassing zijn.”

Er zijn uitzonderingen. De wettelijke bepalingen die in het WAS zijn opgenomen zijn niet van toepassing op:
• “Speeltoestellen die bestemd zijn voor huishoudelijk gebruik. Deze worden beschouwd als speelgoed en aangeduid met de term: ‘activity toys’ of ‘toy trampoline’. De veiligheid voor deze activity toys en toy trampolines is geregeld in het Warenwetbesluit Speelgoed. Meer informatie leest u op de pagina Speelgoed.
• “Overige uitzonderingen vind je in de reikwijdte WAS.

Bron: Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit – Speeltoestellen

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en de Warenwetbesluit Attractie- en Speeltoestellen.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (de NVWA) bewaakt in Nederland zowel de veiligheid als de kwaliteit van de springkussen. Hierbij zijn er verschillende keuring instanties die de certificering (conform de NEN EN 14960) uit mogen voeren. Hierbij worden zij door de VWS aangewezen. Voorbeelden hiervan zijn de TÜV SÜD Benelux, het Keurmerkinstituut en TÜV Nederland. Om in Nederland te mogen verhuren is een luchtkussen met certificaat van een Nederlands keurende instantie, zoals bijvoorbeeld de TÜV, verplicht. Hierover hoeft u zich bij ons geen zorgen te maken. Mede door onze belofte, leveren wij altijd veilige luchtkussens met een geldig certificaat.

Wij vinden veilige springkussens erg belangrijk, daarom zetten wij de wijzigingen WAS 2021 op een rijtje

Daarom houden wij de nieuwste regelgeving altijd scherp in de gaten en voeren deze altijd door in ons beleid. Sinds 2019 zijn wij, samen met andere partijen uit de markt, intensief in gesprek met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Hierbij staat de veiligheid van de gebruikers voorop. Om er samen voor te zorgen dat veilig gebruik van speeltoestellen in heel Nederland de norm is. Door de stijgende lijn in het aantal geregistreerde ongevallen met opblaasstructuren wordt de WAS vanaf 1 juli aangepast. Wat de belangrijkste wijzigingen WAS 2021 precies inhouden? Dat leggen we je graag stap voor stap uit.

1. De verhuurder is verantwoordelijk voor veilig plaatsing van het speeltoestel.

Als verhuurder ben jij dus verantwoordelijk voor een veilige plaatsing van bijvoorbeeld jouw springkussen. Betekend dit dat jij alleen nog maar springkussens moet gaan opbouwen? Nee, wel dien jij de huurder te instrueren over het veilig plaatsen van jouw springkussens. Het meeleveren van de meegeleverde gebruikershandleiding en erop toezien dat springkussens conform de geleverde instructies worden opgebouwd wordt dus nog belangrijker. Denk hierbij aan het veilig verankeren en het plaatsen van val dempende matten.

2. De verhuurder is verplicht om valdempend materiaal mee te leveren als de ondergrond dit noodzakelijk maakt.

Denk hierbij aan een verharde ondergrond zoals klinkers of betond. Je moet er toch niet aan denken dat kinderen hierop kunnen vallen? Wij ook niet! Daarom ben jij verplicht valdempend materiaal mee te leveren als de ondergrond dit noodzakelijk maakt.

3. In de wijzigingen WAS 2021 moet de verhuurder de huurder instrueren over veilig gebruik.

En dat vinden wij ook. Daarom leveren wij bij al onze opblaasbare toestellen een instructiehandleiding. Geef jouw huurder deze instructies mee en licht deze toe. Hierdoor kan er geen enkele twijfel ontstaan over het veilig gebruik van een luchtkussen.

4. Het is verplicht om veiligheidsinstructies en waarschuwingen te plaatsen op het speeltoestel.

Geen zorgen, deze zitten er bij Jump Factory al standaard op. Hierdoor hoef jij er alleen maar voor te zorgen dat deze erop blijven zitten en dit regelmatig controleren.

5. Ieder ernstig ongeval dat plaatsvindt met een opblaasbaar speeltoestel moet worden gemeld bij de NVWA.

Bij attracties was er al een verplichting om ongevallen te registreren en te melden. Deze zelfde verplichting komt er nu ook voor luchtkussens. Is er een ongeluk gebeurd met jouw opblaasbare toestel? Meld het zowel aan de NVWA en aan ons. Wij helpen je graag over hoe je dit het beste aan kan pakken!

6. Op ieder opblaasbaar speeltoestel moet een uniek nummer aangebracht worden bij de eerste of eerstvolgende keuring. Deze registratieplicht gaat in per 1 januari 2022.

Ook hier hoef jij geen zorgen over te maken. Dit is bij Jump Factory namelijk de standaard.

Als laatste is het volgende punt:

7. Opblaasbare speeltoestellen moeten periodiek gekeurd worden.

Hoe dit toegepast gaat worden en wat periodiek gekeurd precies inhoudt, moet nog gedefinieerd worden. Hier zijn wij met de NVWA nog over in gesprek. Zodra hier meer informatie over bekend is, zullen wij iedereen gelijk op de hoogte brengen!

Hoe pas jij de nieuwe wijzigingen WAS 2021 toe?

Het toepassen van de nieuwe wijzigingen WAS 2021, hoe doen we dat? Het belangrijkste is dat we dit samen doen zodat het veilig gebruik van speeltoestellen de norm wordt. Tevens ontwikkelt VeiligheidNL samen met de branche enkele praktische tools om jou te ondersteunen. Hierbij kun je de nieuwe wetgeving toepassen in de praktijk. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een filmpje om de veiligheidsinstructies aan jouw huurder mee te geven. Of denk bijvoorbeeld aan een checklist voor verhuurders zodat zij een springkussen veilig kunnen gebruiken. Deze tools zullen in het voorjaar van 2021 beschikbaar zijn. Houd hiervoor de website van VeiligheidNL in de gaten. Hier wordt het straks mogelijk om standaard instructies en een instructiefilmpje te downloaden. Natuurlijk brengen wij jou hierover op de hoogte zodat jij veilige luchtkussens kan verhuren!

Veilige springkussens kopen doe je samen met Jump Factory

Dat jij veilige springkussens of veilige luchtkussens kan kopen en dus kan verhuren, vind wij erg belangrijk. Zo is het belangrijk om te weten dat al onze springkussen voorzien zijn van een eigen certificaat conform de NEN EN 14960, een logboek en een gebruikershandleiding.

Heb jij vragen over de wijzigingen WAS 2021 (Warenwetbesluit Attractie- en Speeltoestellen)? Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag verder!

Bekijk ook het nieuwe WAS per 1 juli 2023.

 

Wijzigingen WAS 2021

« Terug naar overzicht